Vila och återhämtning

Kanske den viktigaste pusselbiten för mig som elitidrottare är vila och återhämtning. Det är också oftast just den delen som det är lättast att slarva med. Varför då? Ja, säg det, men för egen del tror jag att det främst handlar om att motivationen och viljan är så otroligt hög. Dessutom kanske med en känsla av ju mer desto bättre. Vilket inte alltid är sant. För att hålla sig frisk och skadefri så krävs återhämtning, och dessutom, kroppen bygger ju trots allt upp sig starkare och tillgodoser sig träningen vid vila. Så, never skip rest day!

Men vad är då vila? Innebär det att ligga på soffan och stirra upp i taket hela dagen? Spendera dagen i horisontellt läge och göra så lite som möjligt? Ja, kanske är det just det som behövs vissa vilodagar. Låta kroppen få ta åt sig all den träning som gjorts och bygga sig stark. Fokusera på att äta, dricka och vila. Kanske inte ens lämna lägenheten. Kanske inte ens kliva ur pyjamasen.

Men ibland behövs kanske någon annan form av vila och återhämtning. För mig behövs en vilodag främst för den mentala återhämtningen. Av och på är viktigt för mig, för att orka hålla det hundra procentiga fokus som träningen kräver av mig. Jag behöver få tänka på något helt annat än teknikutveckning, optimering och prestation för ett tag. Så att göra någonting helt annat ibland är för mig betydelsefullt . Ta sovmorgon, fika med en god vän, äta lunch utomhus, spela spel med vänner eller äta middag på restaurang. Alla de sakerna kan jag förstås också göra på en träningsdag, men helt utan en tanke på när måste jag äta mellis eller har vilan varit tillräcklig?

Nu när säsongen är på intåg och det bara är dagar kvar till premiären är vilan extra viktig. Men det är främst den mentala vilan för mig. Nerverna behöver hållas i styr och de görs bäst genom att fokusera på någonting annat. Som att lägga ett puzzel. Eller läsa en bok. Eller varför inte baka lussekatter. Ladda batterierna mentalt för vad som komma skall och förbereda sig för att tävla.

För mig är det viktigt. Vad är viktigt för dig?

Ett svar på ”Vila och återhämtning”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.