Blogg

Höghöjdsläger

Vi är inne på dag 10 av 14 på lägret här i Tignes. Idag har vi haft en skön och välbehövlig vila innan de sista tre träningsdagarna väntar. Mat varvat med sängläge har varit min melodi vilket varit nödvändigt. Efter gårdagens intervaller kändes det som att verkligheten kom ikapp och tröttheten som ett brev påFortsätt läsa ”Höghöjdsläger”

Tignes

Igår var jag på uppdrag för Skidförbundet och besökte en klubb som deltar i Landslagets Skidskola. Det är ett koncept där man som klubb får köpa in en färdig läger/träningsplanering samt lite annat som kan vara till användning när inspirationen tryter. Ett väldigt bra koncept! Tillsammans körde vi lite lekar, rörlighet, skidgång och sen avslutadeFortsätt läsa ”Tignes”

Mot OS

Sedan en tid tillbaka har försäsongsträningen dragit igång. Träningen har trappats upp och jag är i full fart mot nya mål och höjder. Den kommande säsongen är OS det stora målet och aldrig tidigare har jag varit så motiverad som nu. Träningen känns otroligt rolig och utvecklande! Rivstartade det nya träningsåret med en fantastiskt finFortsätt läsa ”Mot OS”

SM-avslutning

Och där var även säsongen 2020-2021 lagd till handlingarna. SM i Kalix blev säsongens sista tävlingar och det blev en rolig helg. Stafett, team-sprint och 3-mil avverkades och formen var överraskande god. Tillsammans med Louise och Maja tog vi ett silver i stafetten vilket var riktigt roligt. Även 3-milen blev en rolig resa för minFortsätt läsa ”SM-avslutning”

SM

Sedan SM i Borås har veckor passerat och det utan tävlingar för min del. Borås blev en besvikelse men bjöd också på några ljusglimtar. Tar med mig den klassiska masstarten som ett fint minne där jag vände besvikelse till belåtenhet. Genom att sätta prestationsmål utifrån den form jag hade gjorde att jag utgick från verklighetenFortsätt läsa ”SM”

Tid

En lång tid har passerat sedan någonting skrevs här inne. Men det blir lätt så när det är fullt upp med annat och så måste det få vara. Hur som helst så blev Tour de Ski en vecka att bära med sig länge. Många erfarenheter, känslor och tävlingar blev det nere i alperna och jagFortsätt läsa ”Tid”

Karantän

För att säkerställa att vi kan genomföra Tour de Ski på ett smittsäkert sätt finns det förstås en massa förhållningsregler. En av dem är att vi ska gå i karantän i 5 dagar innan avresa, och därefter ta ett covid19-test. För att inte missa viktig skidträning och riskera att bli smittad så flydde jag fältetFortsätt läsa ”Karantän”

Tour de Ski

Så är det offentligt, jag kommer få åka Tour de Ski. Mitt mål den här säsongen har varit att få åka touren och nu ska jag få chans. Det ska bli otroligt roligt och spännande att få debutera på touren. Målsättningen kommer vara att göra varje tävling så bra det går och jag ser framFortsätt läsa ”Tour de Ski”

Smart Energy Partner Challenge

Smart Energy Partner Challenge är en intern observationstävling i Östersund, då alla andra tävlingar är inställda. Det är roligt att få mäta sig inom landslaget och att samtliga åker på samma valla! Idag stod 10 km klassiskt på schemat. Lite luriga förhållanden med sladdriga och sockriga spår. Jag öppnade offensivt och fick bra tider längsFortsätt läsa ”Smart Energy Partner Challenge”

Ovisshet

Happ. Nu vet man ingenting igen. Kanske blev premiärhelgen den enda officiella tävlingen innan jul, eller på hela säsongen. Hur som otroligt tråkigt, förstås, eftersom tävla är det roligaste jag vet, men också den största möjliga inkomstkällan. Men anledningen till detta beslut är viktigare än att tävla just nu, och det är viktigt att kommaFortsätt läsa ”Ovisshet”

Flänger

Tillbaka från läger men lever fortsatt i resväskan. Det är kort tid mellan de sista samlingarna med landslaget så tvätten packas ner i resväskan direkt. Jag har även varit några dagar hemma i Vansbro för överraskning av mamma som fyllt jämt. Grattis! Nu är det rullskidåkning åter igen, innan avfärd mot Bruksvallarna. Det varma vädretFortsätt läsa ”Flänger”

Tecken på vinter

Igår kom första, idag har den regnat bort. Men det är bara ett tecken på att vintern närmar sig med stormsteg. Andra tecken är att intervallpassen blir fler & fler men även tuffare och tuffare. På något vis har jag ändå en hatkärlek till dessa pass, att verkligen få flåsa rejält och känna den därFortsätt läsa ”Tecken på vinter”

Elitidrottsstipendiet

Förra veckan fick jag ett roligt mail där det stod ”Stort grattis! Du är en av årets Elitidrottsstipendiater, vilken insats!”. Det känns otroligt roligt och hedrande att vara en av de idrottare som får denna möjlighet genom Riksidrottsförbundet och Svenska Spel. Jag är otroligt tacksam för stödet som det kommer innebära och även stolt överFortsätt läsa ”Elitidrottsstipendiet”

Hösten är här

Nu är hösten här med besked. De senaste dagarna har bjudit på regn, under 10 grader och mörkt tidigt på kvällen. Men det betyder samtidigt att vintern närmar sig vilket jag såklart gillar. De senaste dagarna har jag befunnit mig i Östersund för att hälsa på men också för att göra Dexa. Tanken var egentligenFortsätt läsa ”Hösten är här”

Vilodagslunk

Onsdag. Vilodag. Pappas födelsedag. Tvättdag. Surdegsbak. Stort kaffebehov. Korsord. Ett trött huvud som imorse vaknade av ”nu finns det frukost”, mm fint sätt att vakna på. Idag blir det en dag i stillhet. Förutom att tvätta träningskläder, sängkläder och handdukar ska även bilen bli ren. Kanske blir det en sväng till något bad, kanske inte.Fortsätt läsa ”Vilodagslunk”

Sommarens återkomst

Sommarvärmen har hittat tillbaka och jag avnjuter en iskaffe på balkongen hos Fredrik. Dagarna går långsamt när han inte är hem på lunch som idag. Det går förstås ingen nöd på mig, jag har mest njutit i solen men även fått lite annat gjort. Igår hade jag vilodag efter lägret och jag var minst sagtFortsätt läsa ”Sommarens återkomst”

Läger

Jag befinner mig just nu i Torsby för årets första landslagsläger. Det har varit fint att få spendera så mycket tid hemma och jag har njutit. Men nu känns det roligt att få genomföra en bra träningsvecka med sällskap och sparring i världsklass. Från söndag till söndag ska vi varva tid i tunneln med tuffaFortsätt läsa ”Läger”

Klubbläger

Två träningsdagar i Borlänge tillsammans med klubben är gjorda. Det blev fina dagar med bra träning, sparring och gött häng. Sommaren har annars rullat på i sin takt och snart är det redan augusti vilket innebär att landslaget drar igång. Det ska förstås bli roligt men jag har njutit av att få vara på hemmaplan.Fortsätt läsa ”Klubbläger”

Värme och träning

Värmeböljan håller i sig och träningen fortgår i rask takt. Det är klart att det sliter lite extra i värmen men med mycket vätskepåfyllning går det bra. Den här veckan har vi hemmaläger med DSA (Dala Sports Academy, skidhögskolan i Falun) och idag har vi genomfört ett 4-timmar långt crosspass. Först löpning och därefter stakning,Fortsätt läsa ”Värme och träning”

Maxtester & hemmaplan

Den senaste tiden har det varit mycket flängande fram och tillbaka, hit och dit. Falun förra veckan, Östersund söndag till måndag men nu så är jag åter igen i Vansbro. I alla fall till söndag. Jag njuter av att vara på hemmaplan, närheten till familj och träningen flyter på utan problem. I måndags genomförde jagFortsätt läsa ”Maxtester & hemmaplan”

Falun

De senaste dagarna har jag befunnit mig i Falun för lite träning. Det har bjudits på många fina och tuffa pass men såklart väldigt givande. Dessutom har vädret varit på topp vilket gör det ännu härligare. Tränat hårt, ätit gott och hängt har varit receptet för dagarna, men också mycket annat vilket gjort att tidenFortsätt läsa ”Falun”

Sommarlov

En inlämnad C-uppsats 15 hp och avslutad 30 hp kurs från Umeå innebär sommarlov! En helt underbar känsla måste jag säga och framförallt efter allt som varit mot slutet. Det har varit lite för mycket av allt men nu är det värt det. Nästan 150 % studier mot slutet av terminen, flytt och annat småttFortsätt läsa ”Sommarlov”

Fullt ös

Vi går nu in i period 2 i träningsåret och utöver träningen så är det fullt ös i skolan också. En avslutande virtuell träff för skolan i Umeå med redovisningar och seminarium den här veckan. Alla inlämningsuppgifter är avklarade men två små tentor kvarstår därefter. Dessutom redovisning och opposition av C-uppsatsen i juni. Tack vareFortsätt läsa ”Fullt ös”

Team Bauhaus

Igår hade skidförbundet presskonferens för att presentera nya ledare och träningsgrupperna. Glädjande nyheter var att jag fick en plats i Team Bauhaus! Jag fick samtal i tisdag om att jag skulle få vara en av de som fick en plats i laget. Det känns såklart oerhört inspirerande och roligt att få vara en del avFortsätt läsa ”Team Bauhaus”

50 mil

Sedan en tid tillbaka har ett projekt av att renovera, märka upp och kartlägga stigar och leder i Vansbro Kommun påbörjats. Nu är det i slutskedet av projektet och wow vilken insats. Tydliga skyltar att följa, nya spångar vid blöta partier och till och med bänkar utplacerade på vissa ställen. Över 50 mil kommer detFortsätt läsa ”50 mil”

Nya vägval

Tiden springer förbi och majmånad är redan i gång. Jag har sedan sist varit hemma i Vansbro med undantag. Spenderat tid med familj och vänner och verkligen njutit av närheten av dem. Det blir bra med en flytt till Falun även om de såklart känns läskigt att lämna tryggheten i Östersund. Jag planerar att åkaFortsätt läsa ”Nya vägval”

Påsk

Sedan sist har det hunnit vara både påsk och bli nytt träningsår. Tiden har sprungit iväg till en del skolarbeten, familjetid och träning förstås. Påsken spenderades sedvanligt vid stugan och där fanns då massor med snö. Det blev en hel del skidturer men också skoter förstås. Underbart att få njuta av lite skaråkning! Just nuFortsätt läsa ”Påsk”

Totalsegrare Volkswagen Cup

Då säsongens resterande tävlingar ställts in innebär det att jag får stå som segrare i Volkswagen Cup 19/20! Känns förstås snopet att inte kunna avsluta cupen men jag är såklart väldigt glad över att jag lyckats behålla ledningen. Från att ta min första seger i seniorsammanhang till att vinna totalen, det känns stort och någotFortsätt läsa ”Totalsegrare Volkswagen Cup”

Inställt

Det blev visst ingen Skandinavisk Cup i helgen. Coronaviruset sätter stopp för tävlingen till helgen, och risken finns även att SM-veckan går samma väg till mötes. Istället får jag njuta av att vara hemma och fokusera på skolarbete. Just nu är jag i slutfasen av C-uppsatsen som jag kämpat med. Dessutom har jag träff uppeFortsätt läsa ”Inställt”

U23-VM summering

Hemma för mellanlandning innan det bär av till nästa tävlingshelg. Just nu går det i ett, kalendern är full, logistiken är galen och resorna avlöser varandra. Men det är roliga resor kvar och dessutom är säsongen snart slut. Tänk så fort det gått. Men det var ju U23-VM jag tänkte berätta lite om! Jag varFortsätt läsa ”U23-VM summering”

It’s time

Vi har nu varit på plats i Tyskland sedan i måndags och det börjar dra ihop sig för tävlingar. Idag kör juniorerna sin sprint och imorgon är det dags för vår tur. Det ska bli riktigt roligt att få kicka igång mästerskapet! Idag är de sista förberedelserna gjorda och eftermiddagen kommer gå till att laddaFortsätt läsa ”It’s time”

U23-VM

Så fick jag äntligen beskedet att jag tillhör truppen som är uttagen till U23-VM i Oberwiesenthal, Tyskland. På måndag flyger vi ner och förbereder oss inför tävlingarna som går av stapeln nästa helg. Det är lite oklart exakt vilka jag kommer få ställa upp i, men här är i alla fall tävlingsschemat: Söndag 1/3 –Fortsätt läsa ”U23-VM”

Volkswagen Cup Lycksele

I helgen var det näst sista tävlingshelgen i Volkswagen Cup. Det var dessutom en minitour med tre favoriter – skatesprint, 10km skate och 10 km klassiskt jaktstart. Vädret var oerhört varierande i Lycksele. Fredagens start fick skjutas fram en timme pga kylan, 20 minusgrader på förmiddagen. Temperaturen ökade något under dagen och tävlingarna kunde genomföras.Fortsätt läsa ”Volkswagen Cup Lycksele”

Snabbvisit

Det blev hem, packa upp, tvätta packa ner och resa igen. Idag åker jag till Lycksele för i helgen är det deltävling tre av Volkswagen Cup. Det är en minitour vilket ska bli väldigt roligt! Jag har ju dessutom en gul väst att försvara, så ska förstås göra mitt yttersta! Nu ska jag sätta igångFortsätt läsa ”Snabbvisit”

Första WC-poängen

Skidspelen och Världscupen i Falun är nu över. Det bjöds på både bra och mindre bra lopp från min sida. Ingen vidare sprint men desto bättre idag på distansen. Tog mina första världscupspoäng och det var såklart roligt! Men mycket vill ha mer och det gav helt klart mersmak. Det är speciellt att köra masstartFortsätt läsa ”Första WC-poängen”

Fina dagar

Det har minsann inte gått någon nöd på mig sedan sist jag kikade in här. Jag har njutit till fullo av riktig vinter. I måndags bjöds det på otroligt fint väder så jag och Fredrik fick en magisk skidtur på fjället. Vem hade kunnat tro att februari skulle bjuda på perfekt skare!? Det blev mångaFortsätt läsa ”Fina dagar”

Sälen

Sedan i tisdags eftermiddag befinner jag mig i Sälen för skidåkning. Här finns minst sagt all den snö som vi letat efter. Milslånga spår och ett härligt lugn i fjällen. Bara natten till onsdag kom det över 15 centimeter snö. Här blir jag fram till onsdag så det blir skidåkning, lite plugg och lugn åFortsätt läsa ”Sälen”

Vilken helg!

Helgen är snart över och vi närmar oss vecka 5. Men innan det är dags att vända blad tänkte jag summera helgen som gått. Volkswagen Cup på ”hemmaplan” alltså. Var osäker på formen eftersom de senaste veckorna känts sådär. Men blev positivt överraskad minst sagt, och slog till med min bästa helg som senior. 3:aFortsätt läsa ”Vilken helg!”

Frågor & svar

Efter det senaste inlägget med frågor och svar ramlade det in ytterligare funderingar i kommentarer. Det fick därför bli ännu ett inlägg! Fortsätt gärna kommentera, kanske vad ni skulle vilja läsa eller om ni har något ni undrar över. ”Vilken är din favoritdistans?” Distans generellt är det jag gillar allra mest, 10, 15 eller 20Fortsätt läsa ”Frågor & svar”

Volkswagen Cup

Till helgen är det dags för andra deltävlingen i Volkswagen Cup och det är på ”hemmaplan” på Lugnet i Falun. Klassisk sprint på fredag, 15 km skejt individuell start på lördag och klubbstafett (ej VW-cup) på söndag. Det ska bli roligt (och spännande) att tävla igen efter några veckor tävlingsfritt för min del. Sedan NesFortsätt läsa ”Volkswagen Cup”

Frågor & svar

Igår frågade jag på min instagram @olssonmoa om det fanns någonting som ni undrade över. Jag fick en del frågor och några tänkte jag dela med mig av här! Har ni fler frågor så är det bara att kommentera under inlägget. ”Brukar du mäta din vilopuls på morgonen?” Nej, det brukar jag inte göra. DetFortsätt läsa ”Frågor & svar”

Skandinaviska Cupen, Nes

Efter en stillsam och välbehövd vilodag är det hög tid att summera helgen. Helgens tre tävlingar skulle avgöras i skejt sprint, 20 km skejt och 10 km klassiskt. Tre discipliner som jag verkligen gillar och ser som goda chanser til bra prestationer. Fredagens sprint tog dock tyvärr redan slut i kvartsfinalen men bjöd på mersmak.Fortsätt läsa ”Skandinaviska Cupen, Nes”

God fortsättning!

En tid har passerat sedan debuten i världscupen. Jag har landat hemma i Vansbro för julledighet och ett block med lite mer träning. Davos blev en resa med många erfarenheter rikare och ett lopp som gav mersmak. Att tävla på höjd är något speciellt och lägg dessutom till en banprofil som är annorlunda. Nåväl, detFortsätt läsa ”God fortsättning!”

Världscupsdebut

Om någon tidigare i år sagt till mig att jag skulle göra debut i världscupen den här säsongen hade jag antagligen inte trott dem. Det har förstås varit en dröm och målbild men ingenting som jag trott skulle ske så här tidigt in på säsongen. Men på söndag är det faktiskt dags, och det kännsFortsätt läsa ”Världscupsdebut”

Nystart!

Sedan en tid tillbaka har intresset för ett uppfräschade av hemsidan ökat. Det har varit en pågående process under en tid men nu är det äntligen på gång! Hemsidan är fortfarande under uppbyggnad och det kommer kanske bli en hel del förändringar den närmaste tiden, men jag vill känna in en del saker. Är detFortsätt läsa ”Nystart!”