Säsongsöppning

Premiärhelgen är passerad och jag är återigen i Östersund. Efter tävlingarna passade jag på att träffa Fredrik några dagar, väldigt mycket värt!

Helgen då? Jo det gick i det stor hela bra och jag är nöjd med hur kroppen och tekniken kändes. Dock blev det två vurpor under fredagens lopp, så nu hoppas jag att jag avklarat säsongens alla fall. Det var förstår riktigt tråkigt då det kändes bra i kroppen och jag åkte mot en topp 10-placering. Men fick nöja mig med en 17:onde plats.

Lördagens klassiska lopp blev även det ett bra lopp. Längesen jag åkte så bra i klassiskt, men inte konstigt heller eftersom det är ungefär första gången som jag inte har ont i foten. Tillslut blev jag 9:a, endast 6 sekunder upp till 7:de plats och något jag förstås är nöjd med.

Sprint under söndagen blev en lurig sådan, ett riktigt vallaföre och med sladdriga spår. Inte min favorit och det jag behöver jobba mest med, så det blev en 15:onde plats i prologen men sedan tog dagen slut redan i kvartsfinalen.

Foto: Mathias Bergeld / Bildbyrån

Säsongsstart

Den gångna veckan har vi haft vårt sista läger tillsammans med landslaget i Bruksvallarna. Skidvana och fokus var mina ledord. Efter fem dagar med träna-äta-sova känner man sig lugn i själen. Och förstås extra laddad. Med mindre än en vecka kvar till säsongspremiären i Gällivare börjar pirret. Det ska bli riktigt roligt att äntligen dra igång säsongen och tävla. För det är ju faktiskt det som jag tycker är allra roligast!

I skrivandets stund snöar det lite lätt utanför fönstret och det är riktigt vinter. Idag har jag vilodag och jag passade på med pannkakor till frukost. Kom över ett spännande food-hack på Instagram att byta ut ägg mot kikärtsspandet så var bara tvungen att testa. Det funkade helt kanon och kände ingen skillnad på smaken. Jag älskar innovativa lösningar som innebär att man tar vara på mer av maten!

Nu är det dags att återta fokus på rapporten om globala livsmedel och just sojabönan. Rapporten verkar inte skriva sig själv..

Moa

Skidåkning

Spenderar dagen vid Orsa Grönklitt för skidåkning på den sparande snön. Det tar ungefär en och en halv timme hit så det är överkomligt. Idag har jag alltså två skidpass, ett intervallpass och ett lugnare pass. Mellan passen jag fixat och trixat med diverse saker, ringt sponsorer, mailat en del och pillat på träningsdagboken. Säsongen närmar sig verkligen och det är mycket som ska ordnas och många bollar i luften samtidigt.

Dags att slurpa i sig det sista av kaffet och sedan byta om för lite skidåkning igen. Jag var verkligen ovan den kyla som det bjöds på idag, – 6 och lite lätt vind. Brrr.

Är du eller ditt företag intresserade av att stötta mig och min elitsatsning? Tveka inte på att höra av dig! Skicka ett maila till olssonmoa@hotmail.com så kan vi höras vidare därifrån!

Landslagsläger

Ännu ett landslagsläger är till ända och jag är hemma i Vansbro igen. Denna gång var vi i Vålådalen för skidåkning på deras sparade snö. Slingan mätte 2,5 kilometer och de första dagarna var otroligt fina innan stormen kom. Nå väl, det blev ett tufft och fint läger med många timmar på snö. Det märks väl att säsongen närmar sig med stormsteg. Fokuset har snappats upp rejält och det slipas för fullt på detaljerna.

Nu är det bara två veckor innan det är dags för läger igen, då i Bruksvallarna. Efter det är det dags, säsongspremiären är bara runt hörnet!

Idre Fjäll

Jag har spenderat helgen i Idre Fjäll för säsongens första skidåkning utomhus. Tänk att det erbjuds skidåkning ute redan den 11 oktober, galet. Jag har vart här tillsammans med klubben och vi kom till lunch i fredags och har sedan dess avverkat fyra träningspass. För min del har det enbart blivit skidåkning, bäst att passa på.

Nu åker jag söder ut för en vecka med lite träning, plugg men viktigast av allt spendera tid med Fredrik. Viktigt med återhämtning och framförallt on-off mood.

Dadelbollar

Här kommer ett litet tips såhär innan helgen. Tre ingredienser, enkelt att göra och väldigt gott i mitt tycke. Ett perfekt eftermiddagssnack när energin börjar tryta. Dessutom ypperligt att ha i frysen för eventuella nödfall!

Cashewnötter, dadlar och kakao. That´s it.

Det är basen, den senaste gången spetsade jag till det med lite jordnötter och kanel också. Mixa nötterna (pass upp för det kan spruta nötter överallt), tillsätt dadlarna och slutligen kakaon. Det är väldigt svårt att mixa allt men det är också det som är de fina, behöver inte mixas till en slät smet utan det blir lite tuggmotstånd och krisp. Sen är det bara att knåda ihop och rulla till bollar. Jag tyckte att de blev extra goda efter en stund i frysen.

Ett recept väl värt att testa!

191005

Efter föregående veckas svacka är jag nu ute på andra sidan igen. När man är i en tyngre period i livet oavsett längd ser man sällan slutet av tunneln men helt plötsligt så är man ute. Fantastiskt.

Jag har haft en bra vecka och fått fin träning och en hel del skola gjort. Vädret har minst sagt varit varierande men allt från minusgrader och kräksnö till sol och klarblå himmel. Dessutom gör det gott för humöret att smärtan i foten nu nästan är helt borta. Det är jag minst sagt tacksam för.

Nu ska jag dyka ner i lite skolarbete och bara mysa av en ledig lördagseftermiddag. Dessutom med vetskapen om att imorgon är det vilodag innehållandes brunch med Emma, det uppskattas!

Från fredagens sprintrace tillsammans med Universitetet.

Bakslag -> framsteg

Fotens status har de senaste dagarna gått åt fel håll och jag är fortfarande halt. Det mest påfrestande är egentligen inte att jag blir hämmad i träningen och inte kan göra det jag vill utan att jag har ont. Men ingenting ont som för någonting gott med sig, eller hur? Den senaste veckan har jag därför fått fila extra mycket på stakningen som är mitt största utvecklingsområde. Och det har i sig resulterat till en rad nya upptäckter och insikter att jobba vidare med.

Så en kortare period med lite alternativ träning kanske trots allt inte är så dumt ändå. Dessutom har jag nu fått antiinflammatoriskt så redan nu smärtar det mindre. Halleluja. Så innan jag vet ordet om det är jag fit for fight igen, helt utan smärta.

Bakslag som ger framsteg, helt enkelt!

Tyngre dagar

Sedan i söndags har humöret varit svajigt och pendlat mellan småsur, stressad och lättirriterad. Inga fantastiska dagar med andra ord. Inte funnit lugnet av att vara tillbaka i Östersund eller att få packa upp väskan. Lät för första gången byrålådan stå öppen (i två dygn!) med kläder ramlandes ur den eftersom orken till att städa upp inte riktigt fanns. Det är olikt mig. Och trots att sjuksköterskan i tisdags lät mig göra EKG trots att det var stängt, att jag fått blombud från RF och SISU eller att mannen på Forex var så tillmötesgående och trevlig har det inte vänt mitt egna humör.

Men, jag vet ju också att det bara är dåliga dagar och inte ett dåligt liv. Så det väder säkerligen snart. Till helgen åker jag dessutom till Stockholm för att umgås med Fredrik och göra ingenting. Dit längtar jag och det är min målbild just nu.

Världscupsavslutning

Efter 8 fina dagar i Italien är jag återigen på svensk mark. Det har varit dagar fyllda med god mat, fantastiskt väder, mäktig miljö och inte minst tävlingar och rullskidor. Vi inledde de fyra dagars långa minitouren i Trento för två två lopp, prolog 2,5 km backe i klassisk stil och 160 m supersprint i fristil. Öppnade lite väl hårt och optimistiskt på det höga höjden och fick slita rejält mot sliten, men kunde trots det knipa en tredjeplats. Supersprinten, som är min akilleshäl, lyckades jag ta mig vidare som 16:de och sista kvinna till finalomgångarna. Men det tog slut redan i första omgången då jag fick möta den som senare skulle bli dagens vinnare.

Efter Trento bilade vi vidare till Ziano de Fiemme för de två avslutande tävlingarna, 10 km masstart i fristil och 13 km jaktstart med avslutning upp för Alpe Cermis.

Vi svenskor hade bestämt oss för att genomföra ett taktiskt lopp och hjälpas åt för att kunna dra ifrån de andra. Men redan efter två meter gick den planen i krass då jag bröt staven. Där efter blev det ett krångligt lopp med mycket trassel och hela tiden lite efter. Lyckades bli femma men hade hoppats på mer.

Inför sista dagen och jaktstarten låg jag nu 4:a med 45 sekunder upp. Hade däremot endast 4 och 1 sekund upp till 2:an och 3:an så det gav alla chanser till ett bra lopp. Såg framemot detta lopp då jag var spänd på självaste backen, avslutningsbacken för Tour de Ski fast lite bredvid och i klassisk stil. Jag hade en bra dag och kom in snabbt i min åkning när backen började. Tog mig upp till en 2:a plats men lyckades faktiskt också ta min första världscupseger då jag hade snabbast tid för dagen!

Så, det blev en 2:a plats i den avslutande minitouren för världscupen. I den totala världscupen lyckades jag knipa en 4:e plats vilket var överraskande! Och att dessutom få avsluta hela världscupscirkusen med en etappseger var extra roligt. Nu ser jag fram emot vinterns tävlingar som närmar sig med stormsteg!